Pihasuunnitteluvalmennus 1/4: Pihan Nykytila

Kurssimateriaali  löytyy osoitteesta www.puutarhaetsivat.fi

Sinä tarvitset suunnittelukohteen ja kaiken saatavissa olevan lähtötietomateriaalin kohteestasi.

Lähtötietojen lisäksi sinun tulee tutustua kohteeseesi maastokäynnillä ja valokuvaamalla aluetta.

Ensimmäisessä osassa kiinnitetään huomiota seuraaviin:

  • Mitä ovat pihasuunnitelman lähtötiedot?

  • Miten maastokäynti tehdään?

  • Miten valokuvaan?

  • Mitä inventoin?

  • Millaisen pihan haluan?

Kotitehtävät osa 1/4

Tehtävä 1. Selvitä pihan nykytila: Tee maastokäynti ja valokuvaa pihasi. Tee pihastasi kuntokartoitus.

Tehtävä 2. Laadi pihastasi unelmakartta. Millaisen pihan haluat? Hyvä ja ilmainen työvaline unelmakartan tekoon löytyy osoitteesta canva.com

Tutustu ennakkoon kohteeseesi seuraavasti:

Tärkeä osa puutarhasuunnitelman onnistumista on pihan nykytilan ja menneisyyden tunteminen. Suunnittelua ei aloiteta tyhjältä pöydältä vaan ensin kerätään pihasta yhteen ns. lähtöaineistoa.  Suunnittelun lähtömateriaalia ovat erilaiset pihasta löytyvät kartat. Alkuperäisistä kartoista otetaan kopio, jota käytetään suunnittelutyön pohjana. Itse alkuperäisiä karttoja ei käytetä suunnittelutyössä. Uuden pihan suunnittelussa talon rakennuslupakuvista on paljon hyötyä. Asemapiirroksesta, joka löytyy rakennuslupapapereista, näkyy talon sijoittuminen tontille, naapurit, ilmansuunnat ym.

Parhaiten puutarhan nykytila selviää, kun pukee ulkovaatteet päälle ja jalkautuu pihalle eli maastoon.

Ota pihastasi paljon valokuvia.

Kohteen valokuvaus

Käy kohteessasi ottamassa valokuvia. Kuvia voit ottaa joko digikameralla tai perinteisellä filmikameralla. Kehitä ottamasi kuvat ennen kurssin alkua. Digikameran kuvista voit valita mieleisesi kuvat ja tulostaa ne paperille.

Kuvatessa on hyvä muistaa tarkastelukulmat: piha nähdään aina ulkoa sisälle päin(eli kadulta talolle) sekä sisältä ulos päin(talosta ulos). Tarkastele siis sekä ulkoa että sisältä päin kohdettasi.

Kohteesta tulisi olla vähintään 4 panoramakuvaa. Panoramakuvat otetaan rakennuksen jokaiselta sivulta rakennuksen sivun suuntaisesti. Kuvaaja seisoo talon seinustalla ja kuvattava kohde on piha. Ota kuvat siten, että mahdollisimman paljon piha-alueita näkyy.

Yksi panoramakuva tehdään neljästä-viidestä erillisestä kuvasta, jotka ohjelmallisesti tai käsin teippaamalla yhdistetään saumattomaksi kokonaisuudeksi. Kuvien tulee limittyä noin ¼ osaa.

Kuvaukseen on olemassa runsaasti hyviä oppaita. Tarvittaessa voit täydentää kuvamateriaalia suunnittelun aikana.

Merkitse kartalle kuvauspaikat ja suunnat.

Keskustele käyttäjien kanssa maastokäynnin yhteydessä. Kirjaa ylös  toiveet pihan toiminnoista ja ominaisuuksista. Onko olemassa erityisiä toiveita kasvillisuuden tai varustuksen suhteen.¨

Lähtömateriaalin hankkiminen

Karttamateriaalin saat talokansiosta, kaupungin rakennusvalvonnasta tai maanmittaustoimistosta. Mökkipihoissa oiva apu on kansalaisten karttapaikka (Linkki), josta voi hakea kartta-aineistoa osoitteen perusteella. Varaa rahaa mahdollisiin kopiointikuluihin. Yleensä kopioihin kuluu noin 100 €.  Mikäli sinulla on vain alkuperäinen kartta-aineisto, niin jäljennä itsellesi luonnospaperille oma pohjakartta, jota voit työskennellessäsi käyttää. Alkuperäisiä karttoja ei käytetä suunnittelutyön aikana.

 

Unelmien puutarha…

Pihasuunnittelu houkuttaa ja koukuttaa. Itsensä saa hyvin käyntiin miettimällä omaa unelmapuutarhaansa. Mitä siellä on ja mitä siellä ei ainakaan saa olla. 

unelmia tunnelmasta ja tyylistä

toiminnallisia unelmia

puutarhan hoitoon liittyviä unelmia

harmoninen, klassinen , ajaton

kokonaisuus toimiva

rajaukset siisti, kasvit ryhmitelty

rauhallinen ja kutsuva

selkeys, toiminnat oikeissa paikoissa

kiveykset hyvin tehty

unelmien taloa ympäröi puutarha, ei metsä

auton paikka hierarkisesti oikea

kalusteet hyvässä kunnossa ja suhteessa pihan laatuun

luonnonmukainen, luonto näkyy puutarhassa, ajan patina näkyy

valoisa ja valaistu: valaistus huomioitu+ auringonvalo

realistinen toteutus, hoidon voimavarat otettu huomioon

omistajansa näköinen ja oloinen

piha on omavarainen, vesi ja ravinteet kiertävät puutarhassa luonnon kiertokulun mukaisesti

paljon kasveja

luonnonmateriaaleja

mietitty polkuverkosto

helppohoitoinen ja hoidettu

linjakas ja muodokas

hyötynäkökulmat huomioitu

vuodenajat näkyvät

Toisaalta pelkkää kivipihaa pidetään epäviihtyisänä. Epäsiisteys, epäkäytännöllisyys, istutusten ripottelu ja sekavuus sekä liiallinen erikoisuuden tavoittelu koetaan myös rumaksi.

Puutarhasi tyyli

Hyvin erilaiset puutarhat ovat kauniita. Tyyliseikoissa muoti ja trendit vaikuttavat, mutta tärkein olet sinä itse.  Millaisesta puutarhasta sinä pidät? Mikäli et ole selvillä omasta puutarhatyylistäsi, niin sisustusmakusi ohjaa sinua oikeaan suuntaan. Tyylisi voi olla kukkiva ja romanttinen, leikkisä ja runsas, moderni, itämainen, luonnonläheinen arkkitehtoninen… oikeastaan mitä vain. Tyyliä korostetaan muodolla, väreillä, materiaaleilla ja kasveilla.

Puutarhaa suunnitellessa voit ajatella puutarhan erilaisina huoneina, joissa on seinät, katto ja lattia. Ja aivan kuten sisälläkin, niin myös ulkona tunnelma ja tyyli voivat vaihtua huoneesta toiseen siirryttäessä.