Parempia pihoja: Puutarhaetsivien suosikkikasvit, osa 2/2

TIESITKÖ? Puutarhaetsivillä on nykyään puutarhamyymälä ja verkkokauppa, KH Puutarhakeskus, osoitteessa Kauksaarentie 1, 13800 Katinala. Syksy on parasta istutusaikaa ja muistutuksena, että kevään kukkasipulit istutetaan nyt! Kaupan sipulivalikoimassa niin erikoisia kuin perinteisiä narsisseja, tulppaaneja, krookuksia, sekä muita värikkäitä kevään ensikukkijoita

Kasvit ovat kauneimmillaan, kun ne viihtyvät kasvupaikassaan, ja kasvupaikkavaatimukset kannattaakin ottaa vastaan hyväksyvällä mielen tyyneydellä. Tämä Puutarhaetsivein TOP32 kasvilista on valittu siten, että onnistuminen poropeukalollakin sujuu ja lopputulos on kaunis, kestävä ja onnistunut. Kasvit vievät helposti mukanaan ja anna mennä vaan, niin pitkälle kuin intoa riittää. Osiossa 2/2 on mukana perennat, kukkasipulit ja terassikasvit.

Perennat

Perennalajisto on laaja, noin 2600 lajia ja lajiketta mukaan lukien monivuotiset sipulikasvit. Valikoimista löytyy sopivia kasveja kaikenkokoisiin ja -tyylisiin puutarhoihin.
Perennat  ja niistä suosituimmat, pionit, ovat myös erittäin kestäviä ja melko helppohoitoisia. Perennoja voi käyttää hyvin monipuolisesti: istutusryhmissä, puiden ja pensaiden alla maanpeitteenä, sekoittaa osaksi ryhmäkasvi-istutuksia tai yhdistää sipulikasvien kanssa. Perennoilla saa väriä ja vaihtelua pieneen pihaan. Perennat ovat myös nopeakasvuisia, joten puutarha näyttää
nopeasti rehevältä. Perennojen valinnassa on tärkeää löytää yhteensopivia lajeja, joiden kasvutavat sopivat yhteen ja lopputulos on peittävä. Perennat ovat pienessä puutarhassa näppäriä, koska ne lakastuvat talveksi. Perenna-alueita voikin käyttää talvella lumen kasauksen vara-alueina.

Sipulikasvit

Sipuli- ja mukulakasvien avulla saadaan pidennettyä puutarhan kukinta-aikaa. Ne ovat usein kevään ensimmäisiä ja toisaalta syksyn viimeisiä kukkijoita. Sipulikasvit kannattaa pienessä pihassa istuttaa perennojen ja pensaiden sekaan, koska sipulikasvit ovat näyttäviä vain hetken. Sipulikasvien lehtiä ei saa leikata vaan niiden pitää antaa lakastua hiljalleen. Tällöin on mainiota, jos perennojen lehdet peittävät kuihtuvat sipulikukat alleen.

Terassikasvit ja kesäkukat

Terassikasvit ja kesäkukat istutetaan kesäksi ruukkuihin ja osaksi istutusryhmiä. Ne suunnitellaan aina yksivuotisiksi istutusryhmiksi, jotka poistetaan talven tullessa. Terassikasvit tuodaan sisälle tai viedään viileään varastoon talveksi. Kesäkukat kiittävät hoidosta, auringonvalosta ja ravinteista koko kesän kestävällä kukinnalla. Kesäkukat suunnitellaan sopimaan puutarhan väritykseen ja tyyliin.