Parempia pihoja: Puutarhaetsivien suosikkikasvit, osa 1/2

TIESITKÖ? Puutarhaetsivillä on nykyään puutarhamyymälä ja verkkokauppa, KH Puutarhakeskus, osoitteessa Kauksaarentie 1, 13800 Katinala. Syksy on parasta istutusaikaa ja pian taas istutellaan mm aitataimia. Meidän aitataimet tulevat Huhdan Taimitarhalta, joka sijaitsee Hattulassa noin 10 kilometrin päässä meidän kaupasta.

Kasvit ovat kauneimmillaan,kun ne viihtyvät kasvupaikassaan, ja kasvupaikkavaatimukset kannattaakin ottaa vastaan hyväksyvällä mielentyyneydellä. Tämä Puutarhaetsivien TOP32 kasvilista on valittu siten, että onnistuminen poropeukaloltakin sujuu ja lopputulos on kaunis, kestävä ja onnistunut. Kasvit vievät helposti mukanaan ja anna mennä vaan, niin pitkälle kuin intoa riittää.

Puut

Puut luovat puutarhaan pysyvyyden tuntua. Ne toimivat puutarhan runkona ja liittävät puutarhan osaksi ympäröivää maisemaa. Ne muodostavat puutarhaan katon, tuovat lisää korkeuden tunnetta ja toimivat upeina katseenvangitsijoina. Puun koristearvo perustuu puun kokoon, muotoon, lehtien väritykseen, kukintaan ja rungon sekä oksiston väriin. Suomen oloissa menestyy noin 400 erilaista koristepuulajia sekä parisensataa erilaista omenalajiketta. Puiden suunnittelussa tulee ottaa huomioon puiden vaatima kasvutila. Puita ei kannata istuttaa 2,5 metriä lähemmäksi valaisimia tai maakaapeleita, ja ison puun etäisyys rakennuksesta olisi hyvä olla 6 metriä.

Köynnökset

Köynnökset ovat monipuolinen kasviryhmä, jota voi käyttää monin tavoin varsinkin Etelä-Suomessa. Tuettuna säleikköön tai köynnöstukeen ne muodostavat puutarhaan voimakkaita vihreitä seiniä ja pylväitä. Köynnöksiä voi kasvattaa myös maanpeitteenä, jolloin ne tuovat väriä ja vaakalinjoja istutusryhmiin. Köynnöksillä voi myös vihreyttää ja pehmentää puiden runkoja tai epämiellyttävän näköisiä rakenteita. Monet köynnökset myös tuoksuvat. Suomessa menestyviä köynnöksiä on noin 200, kun erilaiset  kärhölajikkeet otetaan huomioon. Köynnöksien juuristo ei levittäydy niin laajalle kuin puiden juuristo. Ne ovatkin pienessä tilassa hyvin käyttökelpoisia, kattoa ja seiniä muodostavia kasveja.

Pensaat

Pensailla muodostetaan istutusten runko, joka toimii pysyvänä ja rauhoittavan taustana perennojen vaihtuvalle ilmeelle. Käyttämällä sekä ikivihreitä että lehtipensaita samassa ryhmässä saat suojaa myös talvella. Pensasistutukset ovat melko helppohoitoisia. Pensaiden koristearvo perustuu kokoon, muotoon, lehtien, kukkien ja oksien värin vaihteluun. Pensaita käytetään usein myös aitoina sekä tilan rajaajina. Valinnanvaraa pensaissa riittää, koska Suomessa menestyy hieman alle tuhat erilaista koristepensasta.
Massapensasistutuksien käyttöä tulee Suomessa kuitenkin varoa, koska luonnossamme pensaskerros muodostuu lähinnä pienistä puun taimista. Matalat ja maata peittävät pensaat sopivat hyvin perennojen kanssa samaan ryhmään. Korkeat pensaat toimivat pienessä puutarhassa hyvin pikkupuuna. Pensaat ovat melko edullisia ja nopeakasvuisia, joten pensasistutukset voi helposti poistaa ja vaihtaa. Pensaiden siirtäminen onnistuu hyvin kasvin ollessa lepotilassa.